Finansiering og økonomi

 

Det er de færreste mennesker, der kan købe en bolig kontant. Derfor er det helt almindeligt, at man finansierer sit boligkøb ved at optage lån i en bank og i en kreditforening.

 

Det også vigtigt at du er klar over, hvad det koster at have boligen, og hvordan titlen som boligejer har indflydelse på din økonomi.

 

Hos BORCH advokater hjælper vi dig med at få et overblik over de forskellige finansieringsmuligheder og din økonomi som boligejer.

Finansiering

Udbetalingen er sædvanligvis ca. 5 % af købesummen. Udbetalingen deponeres til en spærret konto, indtil køber modtager et anmærkningsfrit skøde. Et anmærkningsfrit skøde vil sige, at alle papirerne er i orden.

 

Den største del af lånet udgøres herefter af realkreditlånet, hvor du kan låne op til 80 % af boligens værdi. De sidste 15-20 % kan du låne i banken. Fordelen ved realkreditlånet er, at det oftest fås til en lavere rente end banklånet.

I forbindelse med optagelse af lån er der en række spørgsmål, du skal stille dig selv.

 

  • Skal du have afdragsfrihed, eller skal du afdrage på gælden med det samme?
  • Skal du optage et lån med fast eller variabel rente?

 

Vi hjælper dig med at få overblik over fordele og ulemper, så du kan træffe den beslutning, der passer bedst til din økonomiske situation. Dette sker i tæt dialog med dit pengeinstitut, der ofte har stor indsigt i netop din økonomi, og derfor kan være med til at skræddersy et produkt til dig.

 

Når du køber bolig, vil den tidligere ejer typisk have optaget lån i ejendommen. I mange tilfælde kan du overtage lånene eller deres stempelværdi og derved spare afgifter til det offentlige i forbindelse med tinglysningen af lånet.

 

I perioden fra du accepterer et lånetilbud, til lånet er på plads, er du udsat for en risiko i forbindelse med renteudsving. Kursen på et lån falder, når renten stiger, og når renten falder stiger kursen. Denne risiko kan du undgå ved at kurssikre dit lån, hvilket giver sikkerhed for de fremtidige ydelser.

Økonomi

Udgifterne deles op i tre kategorier:

 

  1. Ejerudgifter dækker over ejendomsskat (grundskyld),ejendomsværdiskat, ejendomsforsikring, renovation, rottebekæmpelse, skorstensfejning mv.
  2. Finansieringsudgifter omfatter dine lån, herunder realkredit og banklån.
  3. Forbrugsudgifter der primært udgøres af el, vand og varme.

 

Derudover kommer udgifter til den løbende vedligeholdelse og eventuelle renoveringer.

 

De fleste har allerede fået lagt et budget i samråd med deres pengeinstitut. I modsat fald hjælper vi med at få overblik over din økonomi som boligejer.

HUSK! Du er altid velkommen til at kontakte BORCH Advokater for en gratis og uforpligtende snak.

 

 

Kontakt os