Overvejer I forældrekøb?
I står måske i den situation, at I har et barn, der skal starte på en uddannelse lige om lidt – og I overvejer måske, om forældrekøb kunne være en mulighed for, at hjælpe Jeres barn til en tryg og rolig start på studiet.
Men I spørger måske også Jer selv om det en god idé, at kaste sig ud i et forældrekøb?
5 gode råd om forældrekøb:
1. De økonomiske perspektiver
Et forældrekøb bør være drevet af en lyst til at hjælpe sit barn – og ikke at købe lejligheden som investering. Priserne på lejligheder kan gå både op og ned. For tiden oplever vi lave renter, hvorfor der kan være en fornuftig økonomi i, at fortage forældrekøb. Alligevel kan markedet vende – renterne kan stige – boligpriserne kan falde osv., derfor bør det være den samlede værdi – både økonomisk, tryghed og roen – der er i højsæde, når I vurderer forældrekøb.
2. Er fremleje tilladt?
Vær sikker på, at lejligheden kan fremlejes. I nogle boligforeninger er det ikke tilladt at fremleje lejligheder i længere perioder.
I skal aldrig stå som udlejer til andre end Jeres barn. Det er vigtigt, at det er Jeres barn der står som fremlejer af værelset. Ellers kan I havne i en situation, hvor I ikke kan opsige lejeaftalen.
3. Husleje – og udarbejdelse af lejekontrakt
I bør få rådgivning om hvilket prisleje huslejen bør have. Der er klare regler for fastsættelse af husleje, og når I skal finde ud af markedslejen, er det en god ide at undersøge lejeniveauet for lignende lejemål i det område, hvor lejligheden ligger. Hvis huslejen sættes lavere end markedslejen, bliver I beskattet af forskellen mellem markedslejen og den fastsatte leje.
4. Boligsikring
Når Jeres barn lejer Jeres lejlighed, er han/hun berettiget til boligsikring efter de almindelige regler. Boligsikring er en skattefri boligstøtte, der dækker en del af huslejen, og udbetalingen af boligsikring afhænger blandt andet af dit barns indkomst, formue, husleje og boligens areal. Et godt tip er, at skrive retten til boligsikring ind i lejekontrakten.
5. SKAT – under og efter.
For at vælge den rigtige skatteordning, mens I ejer, bør I få rådgivning om, hvilken skatteordning der er bedst for jer. ”Virksomhedsordningen” er den mest anvendte, mens ”kapitalafkastordningen” bedre kan svare sig for andre.
I bør være opmærksomme på skattereglerne ved salg. Såfremt I opnår en gevinst ved salg, bliver I beskattet, og der er ikke mulighed for fradrag, såfremt I måtte få et tab.
I bør desuden være opmærksomme på de særlige regler for salg af boligen til nærtstående, som i meget korte træk går ud på, at boligen kan sælges videre til barnet til 15 % under den offentlige ejendomsvurdering. SKAT skal dog vurdere boligen til at være ikke en udlejet – dvs. en ”fri” lejlighed – hvor værdien typisk er lavere. Derfor kan det kræves, at lejemålet opsiges, og at SKAT herefter ekstraordinært vurderer boligen.
Kontakt os på 62 21 01 01 og vi vil hjælpe Jer hele vejen gennem processen.